Informatie management voor Container Exchange Route, Havenbedrijf Rotterdam 

Als de grootste zeehaven van Europa en één van 's werelds meest toonaangevende haven, heeft Rotterdam de ambitie om de 'slimste haven' te zijn. Daarom is het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) altijd op zoek naar innovaties die de haven nog efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer kunnen maken. Een voorbeeld van deze ambities is de Container Exchange Route (CER). 

Met de ontwikkeling van dit project wil HbR de uitwisseling van containers op de Maasvlakte aanzienlijk verbeteren en de kosten van de uitwisseling minimaliseren. De CER verbindt deepsea-terminals met binnenvaart-/feederterminals, empty depots en andere locaties en voorkomt versnippering van volumes voor rederijen.  

Project Informatiebeheer 

Het innovatieve karakter van de CER en de bijbehorende deelprojecten maakt het project zeer complex. De CER Baan, een eigen wegennet met drie viaducten, verbindt de containerterminals, en distributiecentra en andere locaties. De infrastructuur moet ook het mogelijke gebruik van autonoom vervoer met alle bijbehorende systemen en noodzakelijke terminalaanpassingen ondersteunen. Met meerdere belanghebbenden die betrokken zijn bij de verschillende deelprojecten en fasen, wordt het managen van een project als de CER nog complexer. 

Gedurende de levenscyclus van het project wordt continu informatie geproduceerd. In plaats van deze informatie op te slaan in geïsoleerde applicaties, koos het CER-project voor ons Project Management Information System (PIMS) om efficiëntie, traceerbaarheid van informatie en betrouwbaarheid te garanderen. 

Het projectteam profiteert van snelle en gemakkelijke toegang tot actuele projectinformatie zoals: 

  • Documenten 
  • Eisen 
  • Risico's 
  • Verzoek tot Wijzigingen 
  • Acties en vele andere.  

Alle informatie is toegankelijk via het web en in realtime beschikbaar, waardoor elke werkdag uiterst productief is en er geen tijd wordt verspild aan het zoeken naar de laatste informatie. Alle projectinformatie is gestructureerd in een samenhangend netwerk waarin verbanden tussen informatie zichtbaar zijn en de impact van één verandering wordt overzien. 

Flexibel en gebruiksvriendelijk 

PIMS is uiterst flexibel waardoor het mogelijk werd om een projectwerkruimte te voorzien van een specifieke look en feel voor de CER. De op maat gemaakte modules voor projectinformatie waren gebaseerd op de behoeften van het project. Hoewel geen van de projectteamleden eerder met PIMS had gewerkt, droegen de gebruikersinterface en het intuïtieve ontwerp achter onze applicatie bij aan een gemakkelijke en prettige implementatie.   

Foto credit: Havenbedrijf Rotterdam B.V.